Att spela in ljud eller att göra en podcast behöver varken vara dyrt eller komplicerat.
Fundera över vad ska din podcast handla om och vilka är din målgrupp?
Skriv ett manus. Även om du avviker från ditt manus under inspelningen bör du vara väl förberedd för att få bra flyt i innehållet.
Att ha ett manus eller en översikt kommer också att göra övergångar mellan olika avsnitt bättre.
När du ska spela in, försök att få ett så bra resultat som möjligt redan från början. Det är mycket svårare att redigera bort störande ljud än vad det är att t.ex. redigera bilder. Om du har mycket material som behöver klippas bort är det också tidskrävande.
Visst går det att t.ex. få bort brus i efterhand men då blir kanske ljudet burkigt istället.
Inspelningsrummet bör naturligtvis vara så fritt från störande ljud som möjligt, t.ex. förbipasserande bilar och liknande.
Det är också bra med gardiner, mattor eller draperier som dämpar ljudet en aning. Testa att spela in med lite olika inställningar och förutsättningar och lyssna vad som låter bäst. Gör ett snabbt ljudprov varje gång du spelar in så du inte behöver göra om en hel sändning.
En vanlig bärbar dator eller mobil har en inbyggd mikrofon, men den fångar även upp en massa annat ljud som kan bli störande.
En billig lösning är ett headset med mikrofon, men det behövs ett headset per person och en mixer, för att kunna ansluta alla mickarna till datorn.
Annars finns det bra mikrofoner för runt tusenlappen. Bäst är en kondensatormikrofon med stort membran och med puffskydd. Den har rätt känslighet och karaktäristik för att ge den mänskliga rösten rättvisa Det är också bra med en mikrofon som kan ta upp ljud både från fram- och baksidan vilket innebär att två personer kan sitta och prata mitt emot varandra. Ett annat alternativ är t.ex. Zoom H2n, som har usb-anslutning men också kan spela in på ett SD-kort, vilket innebär att du kan göra poddcasten nästan varsomhelst utan att bära med dig dator.
Ställ mikrofonstativet på ett mjukt underlag. Se också till att ni som pratar inte bär smycken som kan skrapa eller rassla eller orsaka andra oönskade missljud.Om du har tillgång till flera olika mikrofoner och har möjlighet att välja bör du sikta in dig på , under förutsättning att ni spelar in podden i en akustiskt lämplig miljö.
En ensam podcastare behöver ingen mixer även om en mixer kan erbjuda lite mer flexibilitet, bättre ljudingångar och större kontroll. En mixer är bra om ni är flera och använder mer än en mikrofon.
Bäst kanske är ett litet ståbord eftersom man då naturligt kommer nära mikrofonen och ofta blir rösten bättre också om man står upp än om man sitter bakåtlutad i en soffa.
Redigering av inspelat material
Tänk på att dåligt redigerat ljud lätt blir distraherande så klipp inte för mycket.
Audacity är ett gratis ljudredigeringsprogram som fungerar till i princip alla operativsystem, som enkelt låter dig både spela in och redigera ljudfiler.
Har du en Mac-datorer kan du använda Garageband där du också kan välja en introtrudelutt om du spelar in en podcast.
Du kan annars hitta gratis musik att använda t.ex. på Partnersinrhyme, Incompetech eller Jamendo.
Ska du spela in någon som inte finns på plats kan du spela in ett google hangout samtal eller Skype-samtal med program som till exempel Skype Auto Recorder för Windows, och Piezo för Mac. Det förra har obegränsad inspelningslängd. Gratisversionen av Piezo tillåter dock bara inspelning på tio minuter åt gången.
Ska du göra din ljudfil tillgänglig online kan du använda WordPress och ladda upp din färdiga ljudfil där.
Du kan också ladda upp den till Soundcloud.
iTunes, PodBean, Libsyn eller Acast är exempel på platser att hosta sin podacast.
Ange sedan rss-flödet för din podcast till t.ex. itunes så att fler kan hitta den. Du kan också lägga till på olika podcastportaler t.ex. Podcast Alley eller brapoddar.se.
Feedshark kan pinga nya avsnitt mot många andra ställen samtidigt. Du kan också hitta ämnesspecifika portaler eller register, beroende på vad just din podcast handlar om.
Dela också i sociala medier t.ex. Facebook och Twitter.
En distributionstjänst som kostar några dollar per månad är Libsyn där du kan få statistik, marknadsföringsverktyg och andra tjänster.
RSS