Vad händer med dina konton i sociala medier när du dör

(Last Updated On: )

Cirka fem miljoner svenskar har ett konto på Facebook och nära 250 000 på Twitter. Men få funderar över vad som ska hända med deras konton i sociala medier.  Det finns sätt att få dem raderade. Men bara för att du lämnar livet på jorden behöver du inte upphöra att existera i den digitala världen. Här kan du se vad som händer och vilka alternativen är.

Facebook

facebook_grave

För en avliden person erbjuder Facebook  två möjligheter för deras profiler:  Att den görs om till en minnessida eller att kontot tas bort helt och hållet.Minneskonto: En profil kan göras om till en minnessida där nära och kära kan minnas den som dött. Man kan dela berättelser och lämna en hälsning.
Inga nya inlägg kan delas på väggen, inga bilder laddas upp. Ingenting kan ändras på sidan och det går inte att söka på sidan.För att en profilsida ska bli en minnessida vill Facebook  att man skickar in ett dödsbevis av något slag.Ta bort kontot: De anhöriga kan välja att ta bort kontot helt och hållet. All information raderas och ingen kan längre se sidan.För detta krävs flera dokument som styrker att du är en nära släkting. Begäran om att stänga ett konto måste innehålla: dödsattest, domstolsdokument som bekräftar fullmakt, personbevis eller testamente.

Instagram fungerar på samma sätt som facebook om en anhörig vill stänga kontot.

Varken Facebook eller Instagram ger anhöriga tillgång till kontot eller dess innehåll.Framöver kommer en efterlevande kontaktperson få tillgång till kontot. Du kan själv utse vem den personen är. Den personen kommer kunna redigera delar av sidan, ändra profilbild, lägga upp nya inlägg och svara på nya vänförfrågningar. Denna tjänst är inte tillgänglig i Sverige än.

Har profilen blivit ett minneskonto finns personens delade innehåll kvar. I vissa undantagsfall kan Facebook lämna ut innehållet i ett konto. Du måste bevisa att du är behörig och ha ett domstolsbeslut för att få ut bilder.I framtiden ska det vara möjligt att ladda ner all information till ett arkiv.

Google och Youtube

google_grave

Ditt konto på Google öppnar upp till flera olika tjänster och stora mängder data. Nu kan du själv bestämma vad som händer med den informationen när du dör och vem som får tillgång till den med tjänsten Inactivate account manager:

  • Bestäm efter hur lång tid kontot ska ses som inaktivt, 3-12 månader.
  • Radera eller skicka vidare? En kontaktperson kan få ta del av den information du valt att dela. Funkar med ett flertal av Googles tjänstern inklusive Youtube och Picasa webbalbum.
  • Varning! En påminnelse skickas ut innan kontot stängs av. Sen får kontaktpersonen ett mejl om att du inte loggat in på en viss tid.

Familjen kan också välja att ta bort kontot. För det krävs:

  • Dödsattest
  • Att den som skickar in ansökan har juridiskt rätt att tala för dödsboet.

 

Twitter

twitter

Konton som varit inaktiva en längre tid stängs av automatiskt. Men anhöriga kan ändå välja att stänga av det. För det krävs: dödsattest, id-handling som styrker den anhöriges identitet samt information om den som dött. Alla går inte att identifiera genom namn och bild, därför behövs mer information för att hitta hen.

Tjänster som hjälper dig när en anhörig går bort

När en syster, bror, förälder eller partner går bort är kanske inte Facebook det som ligger högst på prioriteringslistan över saker som måste tas om hand. Kanske vet man inte heller vilka olika konton som personen har haft. Det finns hjälp att få. Via begravningsbyråer kan anhöriga få hjälp med att stänga av konton, precis på samma sätt om man kan få med försäkringar och abonnemang.

Efterhjälpen:
Här kan du få hjälp med att stänga ner alla möjliga typer av konton, från Facebook till dejtingssidor. De som driver sidan är själva medlemmar i flera forum, något som de säger underlättar när konton ska stängas ner eftersom det underlättar kontakten med support- och kundtjänst.

Efterhjälpen sparar i dagsläget inget innehåll, konton stängs bara ned. Dödsboet eller de anhöriga måste ge dem en fullmakt för att de ska kunna hjälpa dig. De utreder också vilka försäkringar den avlidne hade, abonnemang och andra typer av medlemskap. Samarbetar med Sverige begravningsbyråers förbund.


Aftercloud:

Denna tjänst sparar information som bilder och filmer från olika forum. Innehållet kan läggas på en minnessida eller laddas ner av de anhöriga. För att de ska kunna spåra den avlidne krävs intyg på att personen dött samt ytterligare uppgifter om personen. De hjälper också till med att stänga konton i sociala medier.

Det mesta av detta kan du som anhörig göra själv. För en del kan det vara en del i sorgearbetet att rensa bland bilder och tillhörigheter, även de digitala. Men precis som begravningsbyråer har företagen som erbjuder de här tjänsterna redan etablerade kontakter, vilket gör att det kan gå smidigare.
Deadsocial:  Säg adjö till dina vänner på Facebook och Twitter – skriv dina meddelande och en testamentsexekutor ser till att de skickas i väg när tiden är den rätta.

Liveson: When your heart stop beating, We’ll keep tweeting. Man måste lära tjänsten vad den ska twittra och du kan ange en testamentator som avgör när den ska sluta.
Vill du att någon i din familj eller en vän ska ta hand om dina bloggtexter, bilder, musik och konton i sociala medier krävs ett testamente då det handlar om immaterialrätt.

Ett testamente måste finnas i fysisk form, skrivas under av dig själv och ett vittne. Digitala testamenten är inte juridiskt bindande, bara rådgivande. Du kan lämna önskemål och meddelanden till de anhöriga i ett digitalt testamente, men det garanterar inte att konton raderas eller att information sparas.

Begravningsbyråer landet runt samarbetar med företag som i dödsboets namn kan avsluta konton. Det finns också möjlighet att lämna testamenten hos dem, digitalt och i fysisk form. Därför, om man vänt sig till olika byråer, kan testamentet ändå hittas. Detta sker genom Livsarkivet (Sveriges begravningsbyråers förbund) och Vita arkivet (Fonus).

När personen gått bort går ett meddelande ut från Folkbokföringen till de två systemen och sedan vidare till de anhöriga eller dödsboet.